Acasă Blog

Primele cursuri din România dedicate conceptului Smart City

Primele cursuri din România dedicate dezvoltării comunităților creativ-inteligente vor avea loc în perioada 22 – 24 Aprilie 2019.

Cursul ”Introducere în Smart City” este creat pentru a oferi o mai bună înțelegere a funcțiilor de bază ale unui oraș sau ale unei comunități inteligente și este dedicat tuturor decidenților cu rol în administrarea orașelor – Președinții Consiliilor Județene, Primari, Viceprimari, City Manageri, tuturor reprezentanților din departamentele tehnice ale acestor instituții și companiilor care oferă produse și servicii dedicate Industriei Smart City.

Academia Smart City este o platformă națională de formare profesională coordonată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate în parteneriat cu mai multe instituții – The World`s Smart Cities Organization – Londra/Marea Britanie, Ministerul Energiei din România, Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București, etc.

Misiunea acestei platforme este de a pregăti experți pentru Industria Smart City atât pentru instituțiile centrale și locale cât și pentru companiile ce derulează activități în dezvoltarea orașelor și comunităților din România.
Suntem interesați să livrăm cele mai noi și practice cursuri astfel încât absolvenții să poată aplica imediat informațiile și competențele dobândite.

Organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București și Ministerul Energiei, programul educațional este organizat și coordonat de către Asociatia Română pentru Smart City și Mobilitate. Prin această serie de cursuri, ne propunem ca participanții să înțeleagă nu doar tendința de dezvoltare naturală a comunităților, dar mai ales cum se pot implica în mod direct prin folosirea noilor tehnologii în beneficiul cetățenilor.

În calitate de Guest VIP Speakeri, la această serie de cursuri au confirmat prezența următorii lectori: Dl Robert Iulian Tudorache, secretar de stat la Ministerul Energiei, Dl Liviu Stoica, Președinte Agenda Digitală a României, Dl Ioan Gâf Deac, City Manager în Sectorul 4 al Municipiului București.

Cursul ”Introducere în Smart City este structurat în 7 module ce vor fi prezentate pe parcursul a 3 zile. Fiecare dintre cele șapte module este structurat în mai multe părți incluzând pe lângă suportul de curs și materiale video sau invitați din industrie. La sfârșitul fiecărui modul de învățare, cursanții vor avea o lectură care le va oferi un rezumat detaliat al temelor principale acoperite dar și un studiu de caz relevant pentru subiectul tratat.

Modulele cursului ”Introducere în Smart City sunt structurate în acord cu principalele verticale promovate de Comisia Europeană, după cum urmează:

Modul 1 – Prezentare curs: Definiții  Smart City  – Introducere în infrastructurile urbane inteligente și orașele inteligente – lector Eduard Dumitrașcu – Președinte ARSCM
Modul 2 – Smart Mobility – lector Prof. univ. dr. Florin Nemțanu,  SM-IEEE, M-IET, ACM, Euroscience, Facultatea de Transporturi, Universitatea  Politehnica București
M odul 3 – Smart Environment – lector Av. Victor Marcushon, Expert Mediu
Modul 4 – Smart Living – lector Cristina Mazilu, Coordonator Centrul Operativ pentru Situații de Urgență
Modul 5 – Soluții de finanțare pentru proiecte Smart City – lector Sandra Tănase, Expert Accesare Fonduri Europene

Modul 6 – Smart Citizen – lector Liviu Stoica, Președinte Agenda Digitală a României
Big Data, IoT – Ciprian Caragea, Prorector Universitatea Ecologică din București
Modul 7 –  Smart Governance – lector Universitar SNSPA, Cătălin Vrabie

Absolvenții cursurilor organizate de Academia Smart City alături de partenerii săi primesc doua diplome:

  1. Diploma eliberată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate semnată de Profesori Universitari participanți la curs;

  2. Diplomă eliberată de The World`s Smart Cities Organization cu sediul la Londra.

Certificările și Diplomele Academiei Smart City sunt  recunoscute de industrie și permit cursanților să adauge aceaste competențe în CV după terminarea cursurilor.

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Universitatea Ecologică din București, Universitatea Politehnica din București.

Parteneri strategici: First Bank, Dell EMC, Asseco SEE, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, BMF Grup, Iridex Group, Immochan, Digitax, Schreder, ZTE, Huawei, Up Romania.

Buzăul este interesat de accelerarea implementării proiectelor de tip Smart City

Consiliul Județean Buzău a găzduit, luni, 15 aprilie, evenimentul Caravana Smart City 2.0. Implementarea – etapa a III-a, Buzău. Programul este organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România. Evenimentul a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, doamna Carmen-Adriana Ichim, prefectul Județului Buzău și a mai multor primari și administratori publici din regiune.

500 de milioane de euro din China pentru proiecte tip Smart City

În deschiderea evenimentului, domnul Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM, a prezentat autorităților noi oportunități de finanțare cu fonduri externe:

“În urmă cu 2 săptămâni, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a semnat un acord de finanțare în valoare de 500 milioane de euro, pentru 10 ani, cu o importantă companie chineză de stat, China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC). Comunitațile din România pot accesa aceste fonduri pentru implementarea proiectelor de tip Smart City, fonduri care vin în completarea oportunităților de finanțare deja existente. Pentru a beneficia de acest ajutor, însă, este imperios necesar ca administrațiile locale să facă marele salt de la idei la proiecte, înțelegând că doar acestea din urmă pot primi finanțare.”

Buzăul îmbrățișează soluțiile inovatoare

În continuare, doamna Carmen-Adriana Ichim, prefectul Județului Buzău, a discutat despre rapiditatea cu care noile tehnologii avansează și a exprimat deschiderea administrației locale spre soluțiile creativ-inteligente, menite să vină în ajutorul cetățenilor:

“Tehnologia avansează rapid și apar în fiecare zi noi soluții menite să ușureze viața cetățenilor. Însă, la nivel instituțional, cetățenii trebuie să înțeleagă că discutăm despre un proces continuu, de durată, orientat către viitor. Este important să învățăm să depășim barierele birocratice pentru a putea discuta despre o aplicație rapidă, corectă și coerentă a soluțiilor de tip Smart City. Îmbrățișăm ideile inovatoare și ne dorim ca acestea să se transforme încet-încet în proiecte capabile să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor.”

Estul României încearcă să se alinieze la Vest

Domnul Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliul Județean Buzău și gazda evenimentului, a evidențiat importanța dezvoltării comunităților în concordanță cu nevoile actuale ale locuitorilor, o dezvoltare unitară, atât în mediul urban cât și în mediul rural:

“Devine din ce mai clar că trebuie sa ne adaptăm vremurilor actuale și la nivel instituțional – nu mai putem avea aceeași relație cu cetățeanul ca în urmă cu 5 sau 10 ani – trebuie să depunem eforturi pentru a ține pasul cu ultimele noutăți și să îmbrățișăm ideile inovatoare. Sunt ferm convins că, împreună cu ARSCM, vom reuși să implementăm proiecte de digitalizare și în această parte a României. Conceptul Smart City nu se adresează doar marilor orașe, aceste soluții inteligente putând fi implementate chiar și în comunitățile rurale, evident, la o scară mai mică, adaptate contextului local. Trebuie să accesăm cât mai multe fonduri la nivel de județ și să ne dublăm eforturile pentru a încerca măcar să ținem pasul cu comunitățile mai avansate din vestul Europei.”

Râmnicu-Sărat, proiecte în valoare de 30 de milioane de euro

Despre importanța adoptării unor soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, a discutat și Domnul Sorin Valentin Cîrjan, primar al Municipiului Râmnicu-Sărat:

“Spre bucuria mea, de câțiva ani de zile lucrăm într-o echipă deosebită, iar cu ajutor din partea Prefecturii și a Consiliului Județean Buzău, am transformat acest obiectiv de dezvoltare a localităților noastre, într-un proces de dezvoltare durabilă. Discutăm, prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară, despre soluții care să fie în acord cu tot ce înseamnă județul Buzău. La nivel local, în Râmnicu-Sărat, am preferat să nu luăm credite pentru a rezolva problemele urgente ale municipalității, ci am așteptat să putem accesa toate fondurile externe disponibile. Astfel, avem acum în lucru proiecte în valoare de 30 de milioane de euro, proiecte cu o gândire inovativă, care se încadrează în conceptul Smart City.”

Domnul Florin Ceparu, administrator public al Râmnicu-Sărat, a prezentat planurile de dezvoltare durabilă ale municipiului pe care îl administrează. Unul dintre cele mai importante proiecte, aflat momentan în ultima fază de aprobare, este strategia de mobilitate urbană a municipiului.

“Acest proiect vine cu o sumedenie de măsuri și aș spune că este unul dintre cele mai promițătoare proiecte la nivel național, luând în considerare că Râmnicu-Sărat se încadrează în categoria orașelor de nivel mediu. Grație partenerilor pe care i-am avut în acest proiect și grație ideilor pe care le-am dezvoltat la diferitele întâlniri ale ARSCM, am putut să ajungem în acest punct în care să le și punem în practică.”

Printre principalele soluții putem aminti achiziționarea a 8 mijloace de transport în comun electrice, a 180 de biciclete și construcția de piste speciale, asfaltarea a 20 de străzi sau conectarea cartierelor mărginașe la transportul public în comun. Administrația locală Râmnicu-Sărat mai are în plan și un proiect de iluminat public inteligent, pe bază de led-uri, aflat în faza de licitație publică.

Partenerii ARSCM, soluții de finanțare și platforme digitale integrate

First Bank, partener strategic al ARSCM, a prezentat soluții de finanțare menite să completeze zona gri dintre finanțarea externă si aportul financiar propriu al instituțiilor, care se regăsesc deseori în situația de a avea nevoie de suport economic.

Asseco SEE, unul dintre cei mai importanți integratori pe partea de digitalizare a insțituțiilor, a întregit evenimentul cu soluții digitale concrete. Printre cele mai importante putem enumera platforma Metropolis, care acoperă toate domeniile conceptului smart city, de la mobilitate până la educație, sau Centrul de Comandă și Control, o aplicație integrată, prin care cetățenii pot transmite orice fel de sesizare către direcțiile de specialitate direct interesate de problemă, pentru o rezolvare cât mai rapidă și mai eficientă.

Municipiul Sibiu a decis: Smart City, prioritate în bugetul de investiții pentru 2019

Luni, 8 aprilie 2019, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a lansat Caravana Smart City Etapa 2.0, Implementarea. Lansarea a avut loc la Primăria Municipiului Sibiu, în prezența primarului Municipiului Sibiu, doamna Astrid Cora Fodor, gazda evenimentului, a Secretarului de Stat în Ministerul Energiei, domnul Robert Iulian Tudorache, echipei Primăriei Municipiului Sibiu, mediului universitar, partenerilor și membrilor ARSCM.

Ministerul Energiei, implicare activă dezvoltarea în Strategia Națională de Smart City 

În deschiderea evenimentului, domnul Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a amintit despre importanța digitalizării administrațiilor publice și folosirea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea calității vieții și a relației cu cetățenii. Eficiența energetică și producția de electricitate din surse regenerabile se numără printre cele mai importante obiective ale strategiei naționale pentru smart city, un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în toamna anului trecut:

M-am alăturat acestei inițiative pentru că doi piloni principali ai administrației centrale sunt energia și mediul. Fără susținere din partea factorilor decizionali din cadrul acestor două sectoare extrem de importante în domeniul smart city, nu putem discuta despre reușite concrete. Rolul Ministerului Energiei în acest context este de a defini strategia. Alături de MCSI, suntem implicați în realizarea strategiei naționale de smart city, iar punctul central al acestui proiect il reprezintă soluții precum eficiența energetică și producția de electricitate din surse regenerabile.”

Domnul Robert Iulian Tudorache a reiterat susținerea administrației centrale pentru proiectele desfășurate la nivel local și a încurajat adoptarea de soluții inovatoare care să vină în sprijinul cetățenilor.

Municipiul Sibiu, armonie perfectă între istorie și prezent

Doamna Astrid Cora Fodor, primarul Municipiului Sibiu, a subliniat faptul că proiectele smart city sunt prioritare pentru administrația locală, care încearcă în permanență să identifice soluții coerente, pliate pe nevoile actuale ale locuitorilor orașului:

Noi nu dorim doar să implementăm niște proiecte smart, (…) ci soluții integrate, care să aibă efecte benefice pentru un număr cât mai mare de cetățeni. Credem că proiectele smart trebuie să se adreseze nevoilor comunităților și contextului, deoarece fiecare oraș este diferit. Dacă discutăm despre Sibiu, cifrele ne arată că este combinația reușită între istorie și prezent: este un centru cultural, o destinație turistică de top și un mediu economic de succes.”

Soluții inteligente by Asseco SEE

Asseco SEE România, partener strategic ARSCM, prezent în cadrul Caravanei Smart City şi unul dintre cei mai importanţi integratori IT şi dezvoltator de aplicaţii bancare la nivel naţional, a completat evenimentul prin prezentarea de noi soluţii tehnologice, ca platforma integrată de management al oraşelor – Metropolis, proiecte de smart parking sau de digitalizare a mediului academic.

Planuri pentru construcția unui Centru inovativ de conferințe și spectacole 

Prezentarea priorităților municipalității a fost realizată de Administratorul Public al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Leca, care a trecut în revistă cele mai importante proiecte implementate sau în curs de implementare:

“Smart City înseamnă un mediu economic sănătos, durabil și sustenabil, o mobilitate crescută în zona urbană, o calitate ridicată a vieții, precum și componenta de tehnologie, care să integreze toate aceste ecosisteme.”

Sibiul se mândrește a fi primul oraș care a implementat o platformă online de plată a dărilor fiscale, portalul e-Administrație, dotat de anul trecut cu opțiunea de plată expres, pe baza codurilor de bare de pe deciziile de impunere, fără necesitatea unui cont activ. Printre soluțiile deja funcționale mai putem aminti și platforma de programări online pentru căsătorii și alte acte de stare civilă sau e-Notificări, un sistem care permite atenționarea persoanelor juridice cărora urmează să le expire acordul de funcționare. Un proiect important în curs de implementare este cel de instalare de camere video în autobuze, smart ticketing, cât și crearea unei aplicații mobile de transport în comun ce va putea fi folosită pentru planificarea eficientă a călătoriilor. Adiministrația locală a Municipiului Sibiu are în plan și construcția unui centru de conferințe și spectacole, o clădire smart, capabilă să se autosusțină, cu potenţialul de a deveni un simbol atât pentru oraș, cât și pentru țară.

Un nou centru de Inovare și Cercetare Smart City

În cadrul evenimentului, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a propus înființarea unui Centru de Inovare și Cercetare Smart City în Sibiu, proiect ce urmează a fi realizat în parteneriat cu administrația locală a municipiului.

24pay – o nouă modalitate de plată a călătoriei cu transportul public ieşean

Compania de Transport Public din Iași a dezvoltat pentru pasagerii care folosesc mijloacele de transport în comun un sistem de plată mai rapid şi mai eficient, în baza unei simple utilizări a telefonului mobil. Aplicația numită 24Pay este disponibilă pentru sistemele IOS și Android și poate fi descărcată în mod gratuit din Google Play sau App Store.

Călătorul va beneficia de avantaje precum: plata cu cardul bancar, achiziţia biletelor în timp real, fără deplasarea la o casă de bilete, serviciu disponibil permanent, urmărirea cheltuielilor în istoricul aplicaţiei, precum şi asigurarea securităţii tranzacţiei cu tehnologia Visa / Mastercard, toate tranzacțiile fiind efectuate prin intermediul procesatorului de plată autorizat Romcard. Un alt avantaj al acestei aplicații îl reprezintă cumpărarea de titluri de călătorie, bilete sau abonamente, cu preț redus pentru studenți. Procedura este una foarte simplă, aceștia trebuind să scaneze codul QR de pe cardul ElStudIS direct în aplicația 24Pay.

Cardul personalizat ElStudIS este destinat studenților care nu au împlinit încă vârsta de 26 de ani și este distribuit în mod gratuit de către Compania de Transport Public Iași universităților cu care s-a încheiat un acord de colaborare, acestea punând la dispoziția operatorului de transport public baze de date necesare implementării acestui serviciu. Gradul de reducere acordat este de până la 50 % din valoarea titlului de călătorie. Fiecăre card are alocat un cod QR prevăzut cu un număr de identificare al studentului care îl deține.

Pe baza acestui cod de reducere QR este permisă cumpărarea unui singur titlu de călătorie, în perioada în care acesta este activ, nefiind necesară scanarea codului QR afișat în stație sau în mijlocul de transport. Cardul poate fi folosit atât în stație, în mijlocul de transport, cât și în camera de cămin, acasă sau în orice alt loc.

Prin implementarea acestui serviciu, Municipiul Iași a făcut încă un salt spre digitalizarea transportului în comun.

Emil Boc, anunț despre Cluj Innovation City – proiectul de 500 milioane euro în următorii 10 ani

Cluj Innovation City (CIC), de pe Dealul Lomb, cel mai complex proiect al municipalității clujene, va avea 20.000 de angajați și 100.000 de locuitori și va presupune investiții de o jumătate de miliard de euro, a anunțat, într-un mesaj video, primarul Emil Boc, la Caravana Smart City.

“Avem aici 100.000 de studenți la 10 universități publice și private – mulți dintre ei angrenați în domeniul tehnologiei, în inovare. Sunt 73 de proceduri digitale implementate de noi în relația cu cetățeanul, care vor contribui la diminuarea surselor de corupție.

Toate vor contribui la diminuarea surselor de corupție, cu cât vom avea mai puține ștampile. Viitorul Clujului este cel digital, de aceea vor trece de la Made in Cluj la Invented in Cluj (de la fabricat în Cluj la inventat în Cluj, n. red.).

Vor dispărea slujbele repetitive și care plictisesc, vor apărea cele de inovare. Pregătim cel mai complex proiect din România de cercetare, inovare și IT, Cluj Innovation City, o investiție de 500 de milioane de euro, pe 200 ha, proprietate a municipalității, care va crea 20.000 de locuri de muncă și unde vor fi 100.000 de locuitori.

Vom atrage fonduri europene, alte fonduri internaționale, dar și participarea mediului de business în acest proiect care va reprezenta viitorul Clujului pentru următorii 10-20 de ani. În paralel vom derula cele trei mari proiecte de infrastructură: centura metropolitană, de 150 de milioane de euro, trenul metropolitan, în afara orașului pe 43 km, și metroul, în interiorul orașului”, a menționat Emil Boc.

Funcționarul public, eliminat de tehnologie

“Creșterea calității vieții în Cluj se va face prin tehnologie, altfel nu vom putea. Obiectivul nostru este să eliminăm cât mai mult funcționarul public din interacțiunea cu cetățeanul. Am făcut un minihub al tehnologiei din Cluj, dar vrem să facem un hub al inovării.

Avem deja două clustere de IT și șase din alte domenii. Avem universitățile, deci și resursa umană necesară. Primii pași spre Smart City au fost realizați aici în transport, energie, deja ne putem raporta și la alte orașe din această zonă a Europei”, detaliază viceprimarul Dan Tarcea.

330 de proiecte Smart City în România

“Sunt 330 de proiecte de Smart City în România, orașele Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea fiind cele mai avansate. Au fost insulițe de asemenea inițiative, acum ne îndreptăm spre crearea unei industrii Smart City în țara noastră, mai ales că și guvernul lucrează la o asemenea strategie la nivel național. Eu am promovat Clujul oriunde am mers, din Amman în Dubai. Totuși, un bun proiect de Smart City, corect și complet, presupune implicarea a patru părți: autorități centrale și locale, zona academică, societatea civilă și companiile private – fără toate acestea nu se poate.

La Cluj lucrurile se concretizează mult mai bine: de la autobuze electrice s-a trecut la stații de încărcare pentru acestea, iar apoi la aplicații informatice pentru transportul public. Există bani pentru introducerea tehnologiei în România, mai mulți decât putem noi atrage, sunt și fonduri europene, asociația noastră a semnat și un acord de finanțare cu China”, remarcă Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM).

500 de milioane de euro din China

“Important este că am trecut de la idei la fapte. În orice program de acest gen e obligatoriu să se implice atât Ministerul Energiei, cât și Ministerul Mediului. Cetățeanul trebuie să se afle în primul plan în orice proiect de eficiență energetică, iar consumatorul să aibă cuvântul final. Nu putem să ne îndreptăm către era digitală fără eficiența energetică, iar energia cea mai ieftină este cea care nu este consumată. Ideea ar fi să reducem cât mai mult consumul”, a spus Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Caravana Smart City este un program de promovare a acestui concept și de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalităților de implementare și oportunităților de finanțare. Primele orașe în care aceasta s-a oprit sunt Sibiu și Cluj-Napoca. Programul organizat de ARSCM reunește mediul academic, reprezentanții mediului de afaceri și comunitatea de IT.

În 3 aprilie, ARSCM a încheiat un acord de investiții în de 500 de milioane de euro cu China National Electric Engineering, una dintre cele mai importante companii de stat din această țară, finanțarea fiind destinată proiectelor Smart City din România. ARSCM este principala organizație a industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară.

Caravana Smart City – Etapa 2.0, Cluj-Napoca, 9 aprilie 2019

Marți, 9 Aprilie, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, organizează cea de-a doua etapă a Caravanei Smart City 2.0 – Implementarea. Acesta este unicul program de promovare a conceptelor Smart City și de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalităților de implementare și mai ales a oportunităților de finanțare a acestora. Prima etapă a programului are loc pe 8 aprilie, la Sibiu.

Programul Caravana Smart City, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este desfășurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei.

Vor fi prezenți la eveniment domnul Robert Iulian Tudorache, secretar de stat la Ministerul Energiei, domnul Dan Ștefan Tarcea, viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca, Sarolta Besenyei, expert Comisia Europeană H2020 și reprezentanți ai mai multor orașe și comune din regiune.

Pe 3 aprilie 2019, ARSCM a încheiat un acord de investiții în valoare de 500 de milioane de euro cu China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, finanțarea fiind destinată proiectelor smart city din România. În cadrul caravanei se vor desfășura și discuții privind posibilitățile de accesare a acestor fonduri de către administrațiile publice locale.

Caravana Smart City a intrat în atenția autorităților statului pentru diseminarea informațiilor pentru programele de eficiență energetică și nu numai, iar Ministerul Energiei a devenit partener al programului încă de la lansarea acestuia, în septembrie 2017. Robert Tudorache, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei: ”Acest proiect al Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate este unicul program de promovare a conceptului Smart City și de informare a factorilor decidenți cu privire la tehnologiile noi, accesibile și ușor de implementat”.

Programul Caravana Smart City a fost premiat în cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele excepționale și a fost selectat în lista scurtă a finaliștilor în cadrul evenimentului internațional Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competiția s-a purtat cu lideri ai domeniului.

Următoarele opriri ale caravanei vor avea loc la Iași, Bacău, Brăila, Galați, Buzău, Călărași, Pitești, Târgoviște, Craiova, Constanța, Oradea și București.

Participarea reprezentanților instituțiilor publice este gratuită.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația se bucură de recunoaștere internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte de Smart City.

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Primaria Sibiu, CNMR, Institutul de Studii Liberale, Clusterul Start Inovare.

Parteneri: First Bank, Dell EMC, Asseco, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Radio România Actualități, Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness România, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless România Magazine, Transilvania Business Magazine.

Caravana Smart City – Etapa 2.0, Sibiu, 8 aprilie 2019

Luni, 8 Aprilie, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, împreună cu Primăria municipiului Sibiu, organizează evenimentul de lansare a celei de-a doua ediții a Caravanei Smart City – Implementarea. Acesta este unicul program de promovare a conceptelor Smart City și de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalităților de implementare și mai ales a oportunităților de finanțare a acestora.

Programul Caravana Smart City, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este desfășurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei.

Vor fi prezenți la eveniment domnul Robert Iulian Tudorache, secretar de stat la Ministerul Energiei, doamna Astrid Cora Fodor, primar al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Leca – Administrator Public al Municipiului Sibiu și reprezentanți ai mai multor orașe și comune din regiune.

Pe 3 aprilie 2019, ARSCM a încheiat un acord de investiții în valoare de 500 de milioane de euro cu China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, finanțarea fiind destinată proiectelor smart city din România. În cadrul caravanei se vor desfășura și discuții privind posibilitățile de accesare a acestor fonduri de către administrațiile publice locale.

Caravana Smart City a intrat în atenția autorităților statului pentru diseminarea informațiilor pentru programele de eficiență energetică și nu numai, iar Ministerul Energiei a devenit partener al programului încă de la lansarea acestuia, în septembrie 2017. Robert Tudorache, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei: ”Acest proiect al Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate este unicul program de promovare a conceptului Smart City și de informare a factorilor decidenți cu privire la tehnologiile noi, accesibile și ușor de implementat”.

Programul Caravana Smart City a fost premiat în cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele excepționale și a fost selectat în lista scurtă a finaliștilor în cadrul evenimentului internațional Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competiția s-a purtat cu lideri ai domeniului.

Următoarele opriri ale caravanei vor avea loc la Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Brăila, Galați, Buzău, Călărași, Pitești, Târgoviște, Craiova, Constanța, Oradea și București.

Participarea reprezentanților instituțiilor publice este gratuită.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația se bucură de recunoaștere internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte de Smart City.

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Primaria Sibiu, CNMR, Institutul de Studii Liberale, Clusterul Start Inovare.

Parteneri: First Bank, Dell EMC, Asseco, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Radio România Actualități, Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness România, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless România Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

China investește 500 milioane euro în proiectele Smart City din România

Miercuri, 3 aprilie 2019, Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) și China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finanțare pentru proiecte smart city.

Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vastă activitate internațională, a semnat un acord de finanțare cu Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate, prin care va investi 500 milioane euro în proiectele tip smart city din România.

Acordul de finanțare prevede investiții în principalele verticale ale industriei – energie, living, mediu și infrastructură, iar scopul principal îl reprezintă susținerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România. Acordul are o perioadă de implementare de 10 ani, urmând ca primele proiecte să fie anunțate în perioada imediat următoare.

Declarație Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate:

Credem în potențialul de dezvoltare al României și avem toate resursele necesare pentru implementarea corectă și coerentă a acestor proiecte. Acordul de finanțare reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City în România. Așa cum am promis, țara noastră va fi un important hub regional în zona industriilor conexe conceptului Smart City.

In perioada imediat următoare, inițiem primele runde de discuții cu municipalitățile, companiile și instituțiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor pe care le vom finanța.

Cu ocazia semnării acordului de investiții, în perioada 30 martie – 3 Aprilie 2019, Asociația Română Pentru Smart City si Mobilitate a fost gazda delegației internaționale CNEEC, condusă de Președintele Consiliului de Administrație, domnul Zhang Yanfei, alături de Vicepreședintele companiei, domnul Yuan Bo și reprezentanți ai departamentelor reprezentative.

Calendarul întâlnirilor oficiale a cuprins vizite la Guvernul României, la Ministerul Energiei, mai multe municipalități și la reprezentanții instituțiilor care se vor implica în proiecte pentru orașe inteligente.

În cadrul rundelor de discuții și negocieri purtate cu reprezentanții autorităților, membrii delegației și-au exprimat deschiderea ca, alături de Asociația Română Pemtru Smart City și Mobilitate, să evalueze oportunitatea unor investiții în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză. Compania a fost listată ani la rând de către Engeneering News Record, SUA, în Topul 225 International Contractors.

În cadrul întâlnirii ce a avut loc la Guvern, doamna Ramona Ioana Bruynseels, Consilier de Stat pentru mediul de afaceri în aparatul propriu de lucru al Prim-Ministrului, a declarat: “Doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă și Guvernul Romaniei susțin investițiile în economia românească. Atragerea de noi investiții, promovarea PPP-urilor, atragerea de fonduri europene și finanțarea internațională, reprezintă priorități pentru noi și sunt soluții pe care guvernul mizează în continuare pentru rezolvarea problemelor majore cu care România se confruntă, ca de exemplu, infrastructura. Intâlnirea cu reprezentanții CNEEC confirmă încă o dată că România este în continuare o destinație atractivă pentru investitori, ceea ce bineînțeles că ne bucură și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun.”

Acest acord reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiții, reprezentanții CNEEC exprimându-și interesul de a crea un parteneriat de lungă durată în România.

Suntem extrem de încântați să fim în România. Credem că România are un mare potențial de dezvoltare în sfera orașelor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM în anii următori 500 milioane euro în soluții dedicate orașelor inteliugente. Acordul de investiții încheiat cu Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu, și infrastructură” a declarat Președintele Consiliului de Administrație CNEEC, domnul Zhang Yanfei.

CNEEC este una dintre cele mai importante companii de stat din China, recunoscută pe plan internațional. Dincolo de succesul pe care îl înregistrează în domeniul de activitate, compania desfăşoară importante proiecte de dezvoltare a sectoarelor energetic, mediu, waste management, în zeci de țări.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația se bucură de recunoaștere internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte de Smart City.

Caravana Smart City Sibiu 8 aprilie

Invitat principal doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu

8 Aprilie, Ora 09:00, Sediul Primăriei, Sala de Ședințe

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, vă invită să luați parte la cel de-al doilea sezon al unicului program național de promovare a proiectelor, produselor și serviciilor Smart City – Caravana Smart City etapa 2.0 – Implementarea!
Evenimentul va debuta la Sibiu, la sediul Primăriei Sibiu, Sala de ședințe.
Programul Caravana Smart City, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și desfășurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, a debutat inițial pentru o perioadă de 12 luni, în 12 regiuni ale țării. Succesul programului a condus la realizarea celei de-a doua ediții, Implementarea! Programul conectează factorii decidenți din administrația publică, societatea civilă, mediul universitar și companiile private care oferă soluții inovatoare.
Programul Caravana Smart City a fost premiat în cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele excepționale și a fost selectat în lista scurtă a finaliștilor în cadrul evenimentului internațional Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competiția s-a purtat cu lideri ai domeniului.

În vederea unei excelente organizări și derulări a evenimentului, vă rugăm să ne confirmați participarea dvs. la telefon 0734 975 423 sau info@romaniansmartcity.ro.

Detalii actualizate despre agenda evenimentului găsiți pe website-ul asociației la www.romaniansmartcity.ro, respectiv pe website-ul programului www.caravana.romaniansmartcity.ro

Dep. de Comunicare
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (info@romaniansmartcity.ro)

Agenda evenimentului
09:00 Deschiderea evenimentului și Intonarea Imnului de Stat
09:05 Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSCM
09:10 Prezentare video eveniment, viziune, soluții și beneficii
09:15 Modul 1 – Idei și Opinii – Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu + Parteneri
09:35 Modul 2 – Idei și Opinii – Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu + Parteneri
10:00 Prezentare Partener Principal
10:20 Propunere soluție Integrare Smart City
10:35 – 13:00 Propuneri soluții/produse/servicii și proiecte dedicate comunității13:00 – Conferință presă – Guest VIP + Parteneri
13:00 – Lunch/Networking/Coffee (auditoriu/parteneri)
13:30 – Închiderea evenimentului
20.00 – President Dinner* – dedicat Guest VIP, partenerilor și sponsorilor

Caravana Smart City este un program național de promovare a soluțiilor și produselor Smart City, realizat Sub Înaltul Patronaj al Guvernului României și al Ministerului Energiei. Scopul primei ediții – 2017/2018 a fost acela de a promova beneficiile implementării soluțiilor Smart City. Cu noul sezon al programului, ne propunem să promovăm soluții, produse și proiecte dedicate fiecărei comunități unde mergem. Etapa 2.0 este dedicată implementării de proiecte Smart City. Succes tuturor partenerilor!

Contact

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate
Construim ecosisteme pentru proiecte Smart City!

Sediul nostru se află în Str. Episcopul Ilarion, Nr 11, Sector 2 – București. Pentru orice informație ne puteți contacta la: +4031 425 4263 între 09:00 – 18:00 de luni până vineri. Email general: info @ romaniansmartcity.ro Pentru a lua legătura sau pentru a transmite un mesaj președintelui ARSCM vă rugăm să folosiți adresa cabinet @ wsco-online.com

Web site-ul asociației: romaniansmartcity.ro

Înscrie-te acum

Caravana Smart City 2.0 Implementarea este dedicată tuturor decidenților care au rol direct în implementarea proiectelor Smart City. Trimite acum un email la info@romaniansmartcity.ro și spune-ne cu ce produs vrei să participi!

Participă gratuit

#UnitedForSmartCities Dacă ești interesat de comunitatea ta și vrei să te implici, te așteptăm cu drag alături de noi. Participarea în auditoriu nu implică costuri!

Celelalte etape ale programului

Caravana Smart City Cluj 9 aprilie

Transmiterea mesajului oficial al Primarului Municipiului Cluj Napoca, Dl Emil Boc
Invitat principal Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Dan Ștefan Tarcea
9 Aprilie, Ora 09:00, Centrul de Cultură Urbană Casino

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, vă invită să luați parte la cel de-al doilea sezon al unicului program național de promovare a proiectelor, produselor și serviciilor Smart City – Caravana Smart City etapa 2.0 – Implementarea!
Evenimentul va avea loc la Centru de Cultură Urbană Casino, în data de 9 Aprilie, începând cu orele 09:00.
Programul Caravana Smart City, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și desfășurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, a debutat inițial pentru o perioadă de 12 luni, în 12 regiuni ale țării, iar succesul înregistrat a determinat continuarea sa. Programul conectează factorii decidenți din administrația publică, societatea civilă, mediul universitar și companiile private care oferă soluții inovatoare.
Programul Caravana Smart City a fost premiat în cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele excepționale și a fost selectat în lista scurtă a finaliștilor în cadrul evenimentului internațional Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competiția s-a purtat cu lideri ai domeniului.

În vederea unei excelente organizări și derulări a evenimentului, vă rugăm să ne confirmați participarea dvs. la telefon 0734 975 423 sau info@romaniansmartcity.ro.

Dep. de Comunicare
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (info@romaniansmartcity.ro)

Agenda evenimentului
09:00 Deschiderea evenimentului
09:05 Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSCM
09:10 Transmiterea mesajului oficial al Primarului Municipiului Cluj Napoca, Dl Emil Boc
– Ministerul Energiei – Programul Național Caravana Smart City se desfășoară Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei – domnul Robert Tudorache, Ministru Secretar de Stat;
– Comisia Europeană – Sarolta Besenyei, Expert Comisia Europeană H2020
Prezentare video eveniment, viziune, soluții și beneficii
09:40 Idei și Opinii – Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Dan Ștefan Tarcea + Parteneri
10:30 – Propunere soluție Integrare Smart City, Asseco, Partener Strategic
10:45 – 13:00 Propuneri soluții/produse/servicii și proiecte dedicate comunității –  First Bank, Partener Strategic
13:00 – Conferință presă – Guest VIP + Parteneri  13:00 – Lunch/Networking/Coffee (auditoriu/parteneri)
13:30 – Închiderea evenimentului

Caravana Smart City este un program național de promovare a soluțiilor și produselor Smart City, realizat Sub Înaltul Patronaj al Guvernului României și al Ministerului Energiei. Scopul primei ediții – 2017/2018 a fost acela de a promova beneficiile implementării soluțiilor Smart City. Cu noul sezon al programului, ne propunem să promovăm soluții, produse și proiecte dedicate fiecărei comunități unde mergem. Etapa 2.0 este dedicată implementării de proiecte Smart City. Succes tuturor partenerilor!

Contact

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate
Construim ecosisteme pentru proiecte Smart City!

Sediul nostru se află în Str. Episcopul Ilarion, Nr 11, Sector 2 – București. Pentru orice informație ne puteți contacta la: +4031 425 4263 între 09:00 – 18:00 de luni până vineri. Email general: info @ romaniansmartcity.ro Pentru a lua legătura sau pentru a transmite un mesaj președintelui ARSCM vă rugăm să folosiți adresa cabinet @ wsco-online.com

Web site-ul asociației: romaniansmartcity.ro

Înscrie-te acum

Caravana Smart City 2.0 Implementarea este dedicată tuturor decidenților care au rol direct în implementarea proiectelor Smart City. Trimite acum un email la info@romaniansmartcity.ro și spune-ne cu ce produs vrei să participi!

Participă gratuit

#UnitedForSmartCities Dacă ești interesat de comunitatea ta și vrei să te implici, te așteptăm cu drag alături de noi. Participarea în auditoriu nu implică costuri!

Celelalte etape ale programului