Acasă Blog

Iași District Smart City – proiect de aproximativ 1,4 miliarde de euro anunțat în cadrul Caravanei Smart City

Municipiul Iași a găzduit luni, 10 iunie, programul național Caravana Smart City 2.0. – Implementarea. Evenimentul a avut loc la Primăria Municipiului Iași, Sala Vasile Pogor. Programul este organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și se desfășoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România.

În deschiderea evenimentului, Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM, a discutat despre responsabilitatea pe care Municipiul Iași o are față de întreaga regiune și despre modul în care acest lucru poate fi transformat în oportunitate de dezvoltare: „Trebuie să înțelegem puterea noilor comunități, să întelegem puterea pe care Iașiul o va avea și o va exercita în anii următori. Municipiul Iași trebuie integrat în Iașiul regional. Este o responsabilitate pe care și-o asumă invariabil ca și pol de dezvoltare, pentru că Iași Smart City consumă resursele regiunii și, în același timp, oferă facilități în regiune. Mi-aș dori ca administrația Municipiului Iași să înceapă să-i învețe pe colegii din administrațiile limitrofe, să creeze o conexiune cu celelalte județe și municipii din țară și un transfer în primul rand de prietenie și dupa aceea de soluții și rezultate.”

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași a discutat despre pașii pe care administrația pe care o conduce i-a realizat în domeniul Smart City și planurile de viitor ale orașului: „O mare parte din proiectele din municipiu finanțate din fonduri europene sunt pe sectorul de mobilitate. Am înființat și un Consiliu de Transformare Digitală a municipiului, tocmai pentru a se ocupa de acest nou sector. Lucrurile se mișcă, încercăm să aducem la aceeași masă toate aceste tehnologii, împreună cu mediul academic și mediul de business. Nu va fi ușor, însă va fi o victorie cu atât mai mare când vom reuși să ne conectăm cu fiecare cetățean în parte. Avem un proiect mare, la care ținem foarte mult, un proiect derulat împreună cu Banca Europeană de Investiții – Iași District Smart City. Cu o suprafață totală de 143 de hectare de teren, proiectul se referă la un viitor oraș smart, construit de la zero, cu servicii smart, începând cu cele de sănătate, pentru că acolo va fi construit Spitalul Regional de Urgență Iași și continuând cu toate celelalte sectoare de activitate. Se va pune mare accent pe domeniile creative, inovatoare, acolo vrem să dezvoltăm un centru regional de inovare în inteligență artificială și robotică. O primă estimare încadrează costurile acestui proiect în jurul sumei de 1,3-1,4 miliarde de euro. Nici nu îndrăznesc să cred că va fi o investiție publică 100%, avem nevoie de sprijin financiar din partea mediului privat și sperăm că spre sfârșitul lunii octombrie să putem prezenta public care sunt parteneriatele pe care le realizăm pentru acest proiect și actorii implicați.”

Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică, Universitatea A. I. Cuza, a discutat despre potențialul uriaș al municipiului de a deveni un pol de dezvoltare la nivel regional: “Noi, Iaşiul, avem un potenţial foarte mare. Avem universităţi, avem companii de IT, administraţia. Aici este o reţea foarte activă în zona de inteligenţă artificială. În momentul în care ne vom uni forţele, noi, cei din mediul academic, cei din administraţie, cei din mediul de afaceri, sigur Iașiul va deveni mai inteligent decât orice alt oraş.”

Evenimentul a continuat cu Cristian Stoica, director general al Companiei de Transport Public Iași, care a prezentat Aplicația 24pay prin care cetățenii își pot achiziționa bilete online pentru călătorii cu mijloacele de transport în comun și beneficiile pe care această soluție le-a adus până în prezent, atât pentru locuitori, cât și pentru operatorii de transport. De asemenea, întreaga flotă de mijloace de transport în comun din Iași beneficiază de Wi-fi gratuit. Cetățenii dispun și de o aplicație de planificare a călătoriei, cu date actualizate în timp real privind mijloacele de transport și timpii lor de sosire.

O altă intervenție importantă a avut-o Cătălin Gabriel Dumitraș, decanul Facultății Construcții de Mașini și Management Industrial, Universitatea Tehnică Gh. Asachi, care a discutat despre industria 4.0, care se axează pe sistemele cibernetice și proiectele implementate în cadrul facultății pe care o conduce. Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial are multipli parteneri privați atât din țară, cât și din străinătate, care au ajutat la dotarea mai multor laboratoare din cadrul instituției și care asigură și programele software oferite studenților pentru practică. Aceștia participă frecvent și la concursuri internaționale de renume în domeniu, obținând premii importante. Unul dintre laboratoare este dotat și cu o imprimantă 3D, cu ajutorul căreia unul dintre studenți a construit o mână bionică funcțională.

Cătălin Neculau, Director General Salubris, a discutat despre proiectele de digitalizare a serviciilor de salubritate din Municipiul Iași. În prezent, întreaga flotă auto a Salubris, peste 100 de mașini, este monitorizată prin GPS folosind o aplicație. O altă soluție tehnologică implementată este aplicația „Măturat la comandă”, care oferă posibilitatea locuitorilor, fie apelând un număr de telefon, fie printr-un mesaj pe Whatsapp sau Facebook, dreptul de a-și comanda o mașină care să ridice gunoiul din zonă. Primul pas este ca locuitorul să trimită o dovadă a faptului că strada pe care se află permite accesul autospecialei de gunoi, după care solicitarea acestuia va fi soluționată în maximum 5 minute. Salubris a implementat o aplicație și pentru clienții persoane juridice, prin care aceștia pot comanda o mașină de gunoi la sediu prin doar 3 click-uri. În cele 4 luni de la implementarea aplicației, aproximativ 80% dintre clienții persoane juridice ai companiei au folosit această aplicație.

Ioan Gâf-Deac, administrator public al Primăriei Sectorului 4, București, a prezentat exemple de bune practici în domeniul Smart City, bazate pe rezultatele administrației din care face parte. Principalele direcții abordate s-au bazat de soluții de mobilitate, această problemă fiind una presantă pentru Primăria Sectorului 4 și soluții de debirocratizare prin sisteme informatice care să permită recepționarea și eliberarea de documente în format online.

Sarolta Besenyei, expert Comisia Europeană și VP ARSCM a subliniat prioritățile de investiții ale Uniunii Europene, care pun mare accent pe sectorul de cercetare și inovare. Potrivit unui studiu UE realizat în 2017 și repetat în 2018, cea mai mare creștere a PIB a avut loc în țările care au facut investiții majore în cercetare și inovare la nivel național. Pe politica de coeziune sunt alocate 321 de miliarde de euro, cu scopul de a obține o Europă inclusivă, sustenabilă și smart. La nivel de Comisie Europeană, pe Horizon 2020, pentru fiecare stat membru sunt aproximativ 350 de apeluri deschise, unde se pot depune proiecte pentru a obține finanțare europeană.

Primăria Municipiului Ploiești a anunțat în Caravana Smart City dezvoltarea mai multor proiecte pilot

Municipiul Ploiești a găzduit luni, 3 iunie, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și desfășurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, este unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România. Evenimentul a avut loc la Primăria Municipiului Ploiești, Sala de Ședințe a Consiliului Local.

Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM, a deschis evenimentul discutând despre problemele presante ale comunității ploieștene: “Focusul Ploiești Smart City din punctul nostru de vedere, trebuie să fie pe calitatea vieții. Asta se traduce prin rezolvarea a cât mai multor probleme de mediu. Este o utopie să venim astăzi aici și să spunem că noi putem rezolva toate problemele de mediu sau să credem că va fi ușor. Prioritățile care ar putea pune Ploieștiul pe harta comunităților Smart City în perioada următoare, includ în primul rând cetățenii, mediul academic local, care are caracteristici unice – există aici o comunitate academică foarte relevantă și cu foarte multă expertiză în tot ce înseamnă partea de energie, petrol, gaze – și realizarea unui living lab – ar fi o premieră în partea de sud, sud-est a țării, aveți șansa de a crea un centru de dezvoltare Smart City în Ploiești. Există la nivel local toate premisele pentru a realiza acest obiectiv.”

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, a discutat despre proiectele de tip Smart City în curs de implementare și despre planurile de viitor ale municipiului, bazate pe contextul local: “În fiecare zi, din municipiul Ploiești, pleacă aproximativ 43.000 de cetățeni. Plecând de la această realitate, în anul 2017 am creat un concept care s-a numit Ploiești – Citadela Viitorului. În centrul acestui concept s-a aflat Universitatea de Petrol și Gaze, a cărei direcție, cea de energie, este una foarte importantă, însă accentul este momentan pus pe energia tradițională. Noi trebuie, într-un timp rezonabil, ca în cadrul acestei universități să facem trecerea către catedre dedicate energiilor regenerabile.” O altă problemă poate fi identificată în zona industrială a orașului, care trebuie regenerată și reintegrată în comunitate: “O prioritate o reprezintă și modernizarea zonei industriale și anume revitalizarea fostei uzine UPetrom și fosta rafinărie Astra, unde sunt și foarte multe probleme de mediu. În proiectele pe care le avem pe mobilitate, finanțate atât cu fonduri europene, cât și din bugetul propriu, toată zona de sud și de vest a municipiului este în centrul atenției. Vrem să creăm căi noi de acces care să realizeze legătura dintre cele două puncte principale de intrare în municipiul Ploiești, atât prin modernizarea infrastructurii feroviare, adică Gara de Sud și Gara de Vest, cât și prin modernizarea infrastructurii rutiere și realizarea tranziției la mijloace de transport în comun electrice. Am realizat un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării tocmai pentru a putea avea multe astfel de proiecte legate de infrastructură. Avem două proiecte deja depuse și pentru sisteme de iluminat public inteligent.”

În cadrul evenimentului, primarul Adrian Florin Dobre a semnat și adeziunea la Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate. Înscrierea în ARSCM semnifică deschiderea administrației locale către soluții inovatoare și un pas înainte spre dezvoltarea sustenabilă a orașului: “Dorim să devenim un fel de cobai al proiectelor de tip smart city, să implementăm toate aceste soluții, să vedem cum funcționează și să le dezvoltăm. Problema cu care ne confruntăm acum este legată de finanțare.” Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate se angajează să susțină toate demersurile autoritaților din Ploiești pentru implementarea de proiecte menite să simplifice și, implicit, să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor orașului, oferind atât consultanță, cât și soluții concrete de finanțare.

Cozia Roxana-Georgescu, Șef Serviciu Dezvoltare Urbană în cadrul ADR Muntenia, a preluat discuția, prezentând modalitățile prin care Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea urbană durabilă, prin finanțare nerambursabilă pe Axa Prioritară (AP) 4 a POR 2014-2020. Regiunea Sud Muntenia beneficiază de aproximativ 17,9% din fondurile alocate României pe această axă, sumă care se ridică la puțin peste 200 de milioane de euro.

Sandra Tănase, expert finanțare și vicepreședinte ARSCM, a discutat despre acordul de investiții în valoare de 500 de milioane de euro semnat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate cu China National Electric Engineering, o importantă companie de stat din China și modalitățile de accesare a acestor fonduri de către administrația locală, prin parteneriat public privat. Domeniile de interes ale CNEEC pentru investiții sunt mobilitate și infrastructură, energie electrică din surse regenerabile, co-generare, waste management, petrol și gaze și eficiență energetică.

Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltatori de aplicații bancare la nivel național, reprezentată de Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a completat evenimentul oferind o gamă de soluții concrete pentru smart mobility și smart education. Extrem de apreciată a fost și Metropolis, o platformă integrată care are ca scop asigurarea unei soluții informatice consecvente, care să eficientizeze managementului spațiului urban și al serviciilor publice.

Florin Nemțanu, expert mobilitate ARSCM și prof. Conf. Facultatea de Transporturi, Univ. Politehnica București a discutat despre Mobility-as-a-Service (MaaS), un nou concept integrat de transport, centrat pe cetățean, care a fost deja implementat cu succes în câteva tări din lume: “Modelul are la bază ideea de a furniza servicii de mobilitate, nu neapărat de transport. În acest moment, există câteva țări care au implementat acest sistem. El în spate are o platformă software care culege informații de la toate tipurile de transport public. Dacă un cetățean dorește să plece din punctul A în punctul B, deține toate informațiile necesare de la modurile de transport și, în funcție de profilul fiecărei persoane, sistemul identifică și recomandă o rută. Prin intermediul platformei respective se poate face și plata călătoriei, fie că discutăm despre biletul de metrou, autobuz sau închirierea unei biciclete sau a unei trotinete electrice. Sistemul permite efectuarea călătoriilor multimodale, cu minimum de efort din partea călătorului la schimbarea mijloacelor de transport. Astfel, cetățeanul se va plimba din punctul A în punctul B fără bariere.”

Compania Ramboll România, partener strategic al Caravanei Smart City, reprezentată de Carmen Ștefan, Business Innovation Strategic Adviser, a prezentat strategii integrate pentru orașe inteligente și durabile, cu exemple de bune practici din mai multe orașe mari din străinătate, care au reușit să-și rezolve problemele de mediu prin implementarea de soluții de tip Smart City integrate.

Următoarea oprire a Caravanei Smart City va avea loc pe 10 iunie, la Iași.

Iaşul a devenit coordonator pe România al reţelei Open & Agile Smart Cities

Municipiul Iaşi a preluat coordonarea reţelei Open & Agile Smart Cities (OASC) România, structură care deţine cea mai importantă bază de date a standardelor oraşelor de mâine pentru date deschise, servicii şi tehnologie. Anunţul a fost făcut de către primarul Mihai Chirica, edilul subliniind importanţa acestei poziţii onorante pentru Iaşi.
„Este o veste importantă pentru noi. La începutul acestei primăveri anunţam că Iaşul, împreună cu Botoşani şi Suceava, a devenit membru în OASC, organizaţie care se ocupă de oraşele inteligente, având ca scop crearea şi modelarea pieţei globale de date inteligente şi servicii. Le mulţumim foarte mult celor care au avut încredere în noi şi ne-au desemnat drept coordonatori ai acestei structuri”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Astfel, primarul Municipiului Iaşi a devenit coordonatorul pe România al reţelei Open & Agile Smart Cities, organizaţie care se dezvoltă rapid şi conectează în prezent 129 oraşe inteligente organizate la nivel global în reţele naţionale din 26 de ţări şi regiuni.
Membrii reţelei stabilesc mecanismele minime de interoperabilitate necesare pentru a crea o dezvoltare inteligentă a oraşului. Prin implementarea acestor mecanisme, creşte viteza de inovare, reducând în acelaşi timp costurile şi ineficienţa. În esenţă, aceste mecanisme permit oraşelor să se angajeze în transformarea digitală globală.
Reţeaua OASC România a fost lansată oficial în data de 26 martie 2019, în cadrul Forumului CIP 2019, în prezenţa Dr. Davor Meersman, CEO al OASC, fiind formată din oraşele Botoşani, Iaşi şi Suceava.

Caravana Smart City, Târgoviște – Schimb de bune practici între municipalități

Primăria Municipiului Târgoviște a găzduit luni, 13 mai, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, se desfășoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România.

Etapa Caravanei Târgoviște a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Daniel-Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, a domnului Ștefan Corneliu și a doamnei Carmen Georgeta Holban, deputați de Dâmbovița, a doamnei Monica Ilie, viceprimarul Municipiul Târgoviște, a doamnei Mureşan Florina-Ramona, subprefect al Județului Dâmbovița, a domnului Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a domnului Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște și a domnului Gelu Rusescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița.

O premieră absolută a fost însă schimbul de bune practici realizat între Primăria Sectorului 4 al Municipiului București, membră ARSCM, reprezentată de City Manager-ul, domnul Ioan Gâf-Deac și Primăria Municipiului Târgoviște, reprezentată de primarul său, domnul Cristian Stan. Au fost prezentate proiecte de impact, proiecte care schimbă comunitățile locale, indiferent de dimensiunea acestora.

În deschidere, gazda evenimentului, domnul primar Daniel-Cristian Stan, a vorbit despre implementarea conceptului de „smart city” în dezvoltarea urbanistică a municipiului, anunțând, în premieră, lansarea unei aplicații de raportare a diferitelor incidente în municipiul pe care îl conduce. “Municipiul Târgoviște se situează pe locul 2 național privind absorbția de fonduri europene, cu un cuantum de 748 euro/locuitor și are la acest moment depuse spre finanțare dar și în fază de precontractare și desfășurare a procedurilor de achiziție publică un număr de 4 proiecte ce urmăresc conceptul SMART, ce vine în sprijinul cetățenilor și al administrației publice locale. Primul proiect, realizat atât cu fonduri proprii, cât și cu finanțare din partea Administrației Fondului de Mediu, se referă la dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie prin achiziția a 4 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid. Al doilea proiect, în valoare totală de 28 de milioane de euro, se referă la eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public stradal din Municipiul Targoviste, prin implementarea unui sistem eficient și ecologic de iluminat public ce va reduce semnificativ consumul de energie neregenerativă. De asemenea, în cel mult 3 săptamâni, târgoviștenii vor avea la dispoziție propria aplicație de raportare a incidentelor, astfel încât să fie facilitată transmiterea continuă și structurată a informațiilor dinspre cetățeni spre administrația publică și invers.”

Domnul Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a transmis deschiderea Consiliului Județean Dâmbovița, față de proiectele inovatoare, menite să sporească calitatea vieții cetățenilor și să optimizeze funcționarea instituțiilor: “Consiliului Județean Dâmbovița își doreste identificarea și implementarea acelor solutii integrate care să aibă efecte benefice asupra unui număr cât mai mare de cetățeni. Municipiul Târgoviște, fostă capitală a României, merită să beneficieze de proiecte inovatoare atât pentru potențialul cultural-istoric pe care îl deține, cât și ca important pol economic pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia. Sperăm că împreună vom reuși consolidarea legislatiei și dezvoltarea armonioasă a regiunii, cu costuri minime și măsuri cât mai prietenoase cu mediul.”

Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltatori de aplicații bancare la nivel național, companie cu peste 24000 angajați la nivelul grupului, reprezentată la eveniment de domnul Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a prezentat soluții concrete pentru smart education și smart mobility. Extrem de apreciată a fost totodată soluția companiei pentru digitalizarea completă a unei primării, prezentând în acest sens un sistem informatic integrat pentru un cadru de management și lucru colaborativ bazat proces, colaborare, care vor ajuta instituția să gestioneze și să eficientizeze fluxurile de lucru și distribuie informațiile intern pentru a genera reale beneficii în ceea ce privește eficacitatea, eficiența și livrarea serviciilor către cetățean în mediu electronic.

Domnul Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște a prezentat principalele proiecte și colaborări ale instituției, care se încadrează în verticalele Smart City: “Ne lăudăm cu faptul că suntem o universitate cu mici valențe anteprenoriale. Am înființat Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, care are care ca domeniu fundamental energia produsă din surse regenerabile, smart metering, smart grid ș.a.m.d. Nu numai partea de cercetare este importantă ci și colaborarea cu diverși actori industriali sau din administrația publică. Cu Primăria Municipiului Târgoviște avem un proiect pentru înființarea și organizarea unui centru de cercetare în domeniul vehiculelor electrice, suntem în discuții avansate pentru înființarea unui laborator de IoT, urmată de un parteneriat cu un producător auto, prin Centrul Tehnic de Cercetare de la Titu, privind înființarea unui program de masterat în limba engleză în domeniul vehiculelor electrice, cu scopul de a crea specialiști atat pentru grup cât și pentru comunitatea târgovișteană. Universitatea Valahia poate să contribuie la dezvoltarea comunităților prin proiecte de tip Smart City atât pe partea de cercetare, de educație și formare experți, cât și pe zona de conștientizare a populației privind beneficiile unor astfel de proiecte inovatoare.”

Domnul Ioan Gâf-Deac, administrator public al Primăriei Sectorului 4 al Municipiul București a venit în completarea evenimentului cu o prezentare a principalelor proiecte de tip Smart City implementate de administrația pe care o conduce, ca exemplu de bune practici. Printre acestea putem aminti un sistem informatic integrat de atribuire și gestiune a parcărilor de reședință/ publice, la nivelul Sectorului 4 al Municipiului București, o rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme de plată moderne ale taxelor și impozitelor în Sectorul 4 și sisteme on-line de obținere a autorizărilor comerciale și a documentațiilor de urbanism. Strategia managerială a Direcției Mobilitate Urbană Sector 4 a inclus și crearea unui sistem digital de gestiune a solicitărilor, petițiilor și arestului de documente administrative. De la momentul lansării, la data de 14.09.2018, și până la 10.05.2019 au fost înregistrate 31700 de tickete (solicitări, petiții, cereri etc). S-a răspuns (ticket închis/problemă soluționată) la 28815 dintre acestea.

Orange România, reprezentată la eveniment de domnul Morărașu Adrian Marian, BDM IT&C și domnul Anghel Laurențiu Ștefan, Corporate Sales Administrator, a prezentat un produs nou, Flux Vision, ce deserveste nevoile unui Smart City și oferă suport în luarea deciziilor de business. Astfel, acesta permite măsurarea prezenței într-un teritoriu definit, permițând identificarea orelor de varf, durata și obiceiurile vizitatorilor/rezidenților, inclusiv analiza fluxului de populatie. Soluția permite cunoașterea populației, separarea vizitatorilor si a rezidentilor și identificarea vârstei și a genului. Toate aceste informații permit definirea unei strategii personalizate atât prin adaptarea infrastructurii (info point-uri, transport, unități de cazare, parcări, etc) cât și prin adaptarea serviciilor și a metodelor de comunicare, ținând cont de diverse profile de vizitatori/rezidenți. În cele din urmă, soluția permite monetizarea informațiilor inclusiv prin corelarea informațiilor cu alte surse.

Municipiul Bacău, proiecte de tip Smart City în valoare de 48 de milioane de euro

Municipiul Bacău a găzduit marți, 7 mai, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov”, Sala de Ședințe a Consiliului Local Bacău.

Etapa Bacău a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Chindruș Romică Lucian, administrator public al Municipiului Bacău, a domnului Bogdan Marin, președinte CNMR filiala Bacău și a doamnei Roxana-Margareta Grigore, prodecan al Facultății de Inginerie, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău.

Administratorul public al municipiului Bacău, domnul Chindruș Romică Lucian, a prezentat principalele proiecte de tip smart city în curs de implementare de către administrația locala: Primăria Municipiului Bacău a depus nouă cereri de finanțare la ADR Nord-Est pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de 48 de milioane de euro. Printre principalele proiecte ale orașului se numără Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Sistemul de Management al Traficului pentru prioritizarea coridoarelor de transport public și al deplasărilor cu bicicleta. Acesta din urmă va fi monitorizat într-un Centru de Comandă, cu sediul în Centrul Expozițional “Mircea Cancicov” din Bacău și va integra monitorizarea și managementul tuturor sistemelor instalate, respectiv de management de trafic, monitorizare video, detecție calitate aer și stare carosabil, analiză inteligentă a traficului și prioritizare transport în comun. În cadrul Centrului de Comandă va fi implementat și un sistem automat de management intern, acesta având rolul de urmărire și monitorizare a întregului sistem.”. Alte proiecte menționate se referă la digitalizarea instituțiilor publice din Bacău, modernizarea stațiilor de transport public, realizarea de coridoare de trafic dedicate exclusiv traficului nemotorizat sau reconfigurarea intersecțiilor.

În continuarea evenimentului, Sebastian Negrea, inspector de specialitate în cadrul ADL Bacău a luat cuvântul pentru a prezenta un proiect caștigat de instituție pe zona URBACT: “În anul 2018, UE a lansat programul URBACT III, cu apeluri pe mai multe direcții prioritare, printre care dezvoltarea și sprijinirea know-how-ului în sectorul antreprenorial și al incubatoarelor de afaceri. Prin urmare, ADL Bacău a aplicat pe rețeaua TechRevolution inițiată de municipalitatea din Barnsley – UK, prin intermediul incubatorului de afaceri Digital Media Center (DMC) în calitate de coordonator de proiect având în perspectivă dezvoltarea de către Municipalitatea Bacău a incubatorului de afaceri HUB pentru Tineret – Cinema ORIZONT, în anul 2019. Activitățile referitoare la acest proiect vor fi finalizate până la data de 4 decembrie 2020.”

Roxana-Margareta Grigore, prodecan al Facultății de Inginerie din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău, a discutat despre deschiderea studenților către nou și inovare: Suntem o universitate centrată pe student și scopul nostru este să dezvoltăm în jurul studentului tot ceea ce înseamnă viitoare bune practici. Dorim să creăm un campus universitar inteligent, iar pentru asta dezvoltăm numeroase proiecte împreună cu studenții și le încurajăm creativitatea. Avem o colaborare pe un proiect de tip Smart City la nivelul orașului Buhuși și un proiect pe energie regenerabilă, de utilizare a energiei fotovoltaice pentru iluminarea unei zone de parcare din campusul universitar. De asemenea, studenți din cadrul Facultății de Mecatronică au participat la concursuri în Ungaria cu un automobil pe aer comprimat și au fost premiați. Tinerii au o mai mare deschidere către tot ceea ce este nou și încercăm să susținem participarea stundenților la astfel de competiții, în măsura competențelor noastre.

Orange România a prezentat un produs nou, Flux Vision, care oferă date referitoare la numărul de vizitatori care au trecut printr-o locație, incluzând și detalii specifice ca vârsta, sexul sau categoria socioprofesională a acestora.

Asseco România, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltator de aplicații bancare la nivel național, a prezentat soluții concrete pentru smart education, smart mobility și un Centru de Comandă și Control, o aplicație integrată, prin care cetățenii pot transmite orice fel de sesizare către direcțiile de specialitate direct interesate de problemă, pentru o rezolvare cât mai rapidă și mai eficientă.

Consilierul de stat Ramona Ioana Bruynseels s-a căsătorit cu Președintele First Bank, Dominic Bruynseels

Weekend-ul trecut a fost unul foarte special pentru Ramona Ioana Bruynseels, consilier de stat în aparatul de lucru al Prim-Ministrului Viorica Dăncilă. Pe 11 mai, Ramona Ioana Bruynseels s-a căsătorit cu bărbatul care îi este alături de 18 ani, Dominic Bruynseels, președintele uneia dintre cele mai importante bănci din România, First Bank. Cei doi au împreună două fetițe minunate.

”Suntem împreună de mulți ani. Avem două fetițe, am împărțit bucurii și necazuri. Am trăit pe trei continente. Nu a fost întotdeauna ușor, însă dragostea, respectul și dorința de a reuși ca familie ne-au readus la mal de fiecare dată când am fost încercați de valuri. Astăzi zâmbesc atât de larg în mare parte datorită ție, Dominic. 11 mai 2019. Familia mea s-a întregit și în fața lui Dumnezeu”, a scris Ramona Ioana Bruynseels pe pagina ei de Facebook.

Atmosfera evenimentului a fost animată de către formaţia Bere Gratis care i-a încântat pe invitaţi cu unele dintre cele mai cunoscute piese ale trupei. Un moment deosebit oferit de Ramona Ioana Bruynseels invitaților, l-a reprezentat interpretarea celebrei melodii „Cântă Cucu-n Bucovina”.

”Nu sunt cântăreț profesionist, după cum veți vedea, însă la nunta mea am răspuns provocării venite din partea lui Miță (Bere Gratis), am urcat pe scenă alături de el și am cântat cu mare drag cântecul meu preferat «Cântă cucu-n Bucovina»”, a scris aceasta pe Facebook, unde a postat și dovada, un video în care interpretează alături de Mihai Georgescu.

Video aici – https://www.facebook.com/CredInRomania/videos/660855657702991/

În ceea ce privește ținuta, Ramona Ioana Bruynseels a purtat o rochie creată de designer-ul Nicoleta Negură, cu motive tradiţionale româneşti.

Deși a avut ocazia să își achiziționeze rochia de mireasa de la marile case de modă, consilierul de stat a optat pentru o creatoare de modă din România și a avut o pretenție fermă în ceea ce privește detaliile.

”Doamna Bruynseels este o iubitoare a valorilor și a portului tradițional românesc și a cerut ca astfel de motive să se regăsească și în ținuta ei. Am realizat ceva spectaculos, care a însumat sute de ore de muncă, întrucât broderia respectivă a fost cusută manual”, a declarat, pentru Click!, designer-ul Nicoleta Negură, cea care s-a ocupat de rochia spectaculoasă.

Primele cursuri din România dedicate conceptului Smart City

Primele cursuri din România dedicate dezvoltării comunităților creativ-inteligente vor avea loc în perioada 22 – 24 Aprilie 2019.

Cursul ”Introducere în Smart City” este creat pentru a oferi o mai bună înțelegere a funcțiilor de bază ale unui oraș sau ale unei comunități inteligente și este dedicat tuturor decidenților cu rol în administrarea orașelor – Președinții Consiliilor Județene, Primari, Viceprimari, City Manageri, tuturor reprezentanților din departamentele tehnice ale acestor instituții și companiilor care oferă produse și servicii dedicate Industriei Smart City.

Academia Smart City este o platformă națională de formare profesională coordonată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate în parteneriat cu mai multe instituții – The World`s Smart Cities Organization – Londra/Marea Britanie, Ministerul Energiei din România, Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București, etc.

Misiunea acestei platforme este de a pregăti experți pentru Industria Smart City atât pentru instituțiile centrale și locale cât și pentru companiile ce derulează activități în dezvoltarea orașelor și comunităților din România.
Suntem interesați să livrăm cele mai noi și practice cursuri astfel încât absolvenții să poată aplica imediat informațiile și competențele dobândite.

Organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București și Ministerul Energiei, programul educațional este organizat și coordonat de către Asociatia Română pentru Smart City și Mobilitate. Prin această serie de cursuri, ne propunem ca participanții să înțeleagă nu doar tendința de dezvoltare naturală a comunităților, dar mai ales cum se pot implica în mod direct prin folosirea noilor tehnologii în beneficiul cetățenilor.

În calitate de Guest VIP Speakeri, la această serie de cursuri au confirmat prezența următorii lectori: Dl Robert Iulian Tudorache, secretar de stat la Ministerul Energiei, Dl Liviu Stoica, Președinte Agenda Digitală a României, Dl Ioan Gâf Deac, City Manager în Sectorul 4 al Municipiului București.

Cursul ”Introducere în Smart City este structurat în 7 module ce vor fi prezentate pe parcursul a 3 zile. Fiecare dintre cele șapte module este structurat în mai multe părți incluzând pe lângă suportul de curs și materiale video sau invitați din industrie. La sfârșitul fiecărui modul de învățare, cursanții vor avea o lectură care le va oferi un rezumat detaliat al temelor principale acoperite dar și un studiu de caz relevant pentru subiectul tratat.

Modulele cursului ”Introducere în Smart City sunt structurate în acord cu principalele verticale promovate de Comisia Europeană, după cum urmează:

Modul 1 – Prezentare curs: Definiții  Smart City  – Introducere în infrastructurile urbane inteligente și orașele inteligente – lector Eduard Dumitrașcu – Președinte ARSCM
Modul 2 – Smart Mobility – lector Prof. univ. dr. Florin Nemțanu,  SM-IEEE, M-IET, ACM, Euroscience, Facultatea de Transporturi, Universitatea  Politehnica București
M odul 3 – Smart Environment – lector Av. Victor Marcushon, Expert Mediu
Modul 4 – Smart Living – lector Cristina Mazilu, Coordonator Centrul Operativ pentru Situații de Urgență
Modul 5 – Soluții de finanțare pentru proiecte Smart City – lector Sandra Tănase, Expert Accesare Fonduri Europene

Modul 6 – Smart Citizen – lector Liviu Stoica, Președinte Agenda Digitală a României
Big Data, IoT – Ciprian Caragea, Prorector Universitatea Ecologică din București
Modul 7 –  Smart Governance – lector Universitar SNSPA, Cătălin Vrabie

Absolvenții cursurilor organizate de Academia Smart City alături de partenerii săi primesc doua diplome:

  1. Diploma eliberată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate semnată de Profesori Universitari participanți la curs;

  2. Diplomă eliberată de The World`s Smart Cities Organization cu sediul la Londra.

Certificările și Diplomele Academiei Smart City sunt  recunoscute de industrie și permit cursanților să adauge aceaste competențe în CV după terminarea cursurilor.

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Universitatea Ecologică din București, Universitatea Politehnica din București.

Parteneri strategici: First Bank, Dell EMC, Asseco SEE, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, BMF Grup, Iridex Group, Immochan, Digitax, Schreder, ZTE, Huawei, Up Romania.

Buzăul este interesat de accelerarea implementării proiectelor de tip Smart City

Consiliul Județean Buzău a găzduit, luni, 15 aprilie, evenimentul Caravana Smart City 2.0. Implementarea – etapa a III-a, Buzău. Programul este organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România. Evenimentul a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, doamna Carmen-Adriana Ichim, prefectul Județului Buzău și a mai multor primari și administratori publici din regiune.

500 de milioane de euro din China pentru proiecte tip Smart City

În deschiderea evenimentului, domnul Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM, a prezentat autorităților noi oportunități de finanțare cu fonduri externe:

“În urmă cu 2 săptămâni, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a semnat un acord de finanțare în valoare de 500 milioane de euro, pentru 10 ani, cu o importantă companie chineză de stat, China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC). Comunitațile din România pot accesa aceste fonduri pentru implementarea proiectelor de tip Smart City, fonduri care vin în completarea oportunităților de finanțare deja existente. Pentru a beneficia de acest ajutor, însă, este imperios necesar ca administrațiile locale să facă marele salt de la idei la proiecte, înțelegând că doar acestea din urmă pot primi finanțare.”

Buzăul îmbrățișează soluțiile inovatoare

În continuare, doamna Carmen-Adriana Ichim, prefectul Județului Buzău, a discutat despre rapiditatea cu care noile tehnologii avansează și a exprimat deschiderea administrației locale spre soluțiile creativ-inteligente, menite să vină în ajutorul cetățenilor:

“Tehnologia avansează rapid și apar în fiecare zi noi soluții menite să ușureze viața cetățenilor. Însă, la nivel instituțional, cetățenii trebuie să înțeleagă că discutăm despre un proces continuu, de durată, orientat către viitor. Este important să învățăm să depășim barierele birocratice pentru a putea discuta despre o aplicație rapidă, corectă și coerentă a soluțiilor de tip Smart City. Îmbrățișăm ideile inovatoare și ne dorim ca acestea să se transforme încet-încet în proiecte capabile să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor.”

Estul României încearcă să se alinieze la Vest

Domnul Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliul Județean Buzău și gazda evenimentului, a evidențiat importanța dezvoltării comunităților în concordanță cu nevoile actuale ale locuitorilor, o dezvoltare unitară, atât în mediul urban cât și în mediul rural:

“Devine din ce mai clar că trebuie sa ne adaptăm vremurilor actuale și la nivel instituțional – nu mai putem avea aceeași relație cu cetățeanul ca în urmă cu 5 sau 10 ani – trebuie să depunem eforturi pentru a ține pasul cu ultimele noutăți și să îmbrățișăm ideile inovatoare. Sunt ferm convins că, împreună cu ARSCM, vom reuși să implementăm proiecte de digitalizare și în această parte a României. Conceptul Smart City nu se adresează doar marilor orașe, aceste soluții inteligente putând fi implementate chiar și în comunitățile rurale, evident, la o scară mai mică, adaptate contextului local. Trebuie să accesăm cât mai multe fonduri la nivel de județ și să ne dublăm eforturile pentru a încerca măcar să ținem pasul cu comunitățile mai avansate din vestul Europei.”

Râmnicu-Sărat, proiecte în valoare de 30 de milioane de euro

Despre importanța adoptării unor soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, a discutat și Domnul Sorin Valentin Cîrjan, primar al Municipiului Râmnicu-Sărat:

“Spre bucuria mea, de câțiva ani de zile lucrăm într-o echipă deosebită, iar cu ajutor din partea Prefecturii și a Consiliului Județean Buzău, am transformat acest obiectiv de dezvoltare a localităților noastre, într-un proces de dezvoltare durabilă. Discutăm, prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară, despre soluții care să fie în acord cu tot ce înseamnă județul Buzău. La nivel local, în Râmnicu-Sărat, am preferat să nu luăm credite pentru a rezolva problemele urgente ale municipalității, ci am așteptat să putem accesa toate fondurile externe disponibile. Astfel, avem acum în lucru proiecte în valoare de 30 de milioane de euro, proiecte cu o gândire inovativă, care se încadrează în conceptul Smart City.”

Domnul Florin Ceparu, administrator public al Râmnicu-Sărat, a prezentat planurile de dezvoltare durabilă ale municipiului pe care îl administrează. Unul dintre cele mai importante proiecte, aflat momentan în ultima fază de aprobare, este strategia de mobilitate urbană a municipiului.

“Acest proiect vine cu o sumedenie de măsuri și aș spune că este unul dintre cele mai promițătoare proiecte la nivel național, luând în considerare că Râmnicu-Sărat se încadrează în categoria orașelor de nivel mediu. Grație partenerilor pe care i-am avut în acest proiect și grație ideilor pe care le-am dezvoltat la diferitele întâlniri ale ARSCM, am putut să ajungem în acest punct în care să le și punem în practică.”

Printre principalele soluții putem aminti achiziționarea a 8 mijloace de transport în comun electrice, a 180 de biciclete și construcția de piste speciale, asfaltarea a 20 de străzi sau conectarea cartierelor mărginașe la transportul public în comun. Administrația locală Râmnicu-Sărat mai are în plan și un proiect de iluminat public inteligent, pe bază de led-uri, aflat în faza de licitație publică.

Partenerii ARSCM, soluții de finanțare și platforme digitale integrate

First Bank, partener strategic al ARSCM, a prezentat soluții de finanțare menite să completeze zona gri dintre finanțarea externă si aportul financiar propriu al instituțiilor, care se regăsesc deseori în situația de a avea nevoie de suport economic.

Asseco SEE, unul dintre cei mai importanți integratori pe partea de digitalizare a insțituțiilor, a întregit evenimentul cu soluții digitale concrete. Printre cele mai importante putem enumera platforma Metropolis, care acoperă toate domeniile conceptului smart city, de la mobilitate până la educație, sau Centrul de Comandă și Control, o aplicație integrată, prin care cetățenii pot transmite orice fel de sesizare către direcțiile de specialitate direct interesate de problemă, pentru o rezolvare cât mai rapidă și mai eficientă.

Municipiul Sibiu a decis: Smart City, prioritate în bugetul de investiții pentru 2019

Luni, 8 aprilie 2019, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a lansat Caravana Smart City Etapa 2.0, Implementarea. Lansarea a avut loc la Primăria Municipiului Sibiu, în prezența primarului Municipiului Sibiu, doamna Astrid Cora Fodor, gazda evenimentului, a Secretarului de Stat în Ministerul Energiei, domnul Robert Iulian Tudorache, echipei Primăriei Municipiului Sibiu, mediului universitar, partenerilor și membrilor ARSCM.

Ministerul Energiei, implicare activă dezvoltarea în Strategia Națională de Smart City 

În deschiderea evenimentului, domnul Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a amintit despre importanța digitalizării administrațiilor publice și folosirea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea calității vieții și a relației cu cetățenii. Eficiența energetică și producția de electricitate din surse regenerabile se numără printre cele mai importante obiective ale strategiei naționale pentru smart city, un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în toamna anului trecut:

M-am alăturat acestei inițiative pentru că doi piloni principali ai administrației centrale sunt energia și mediul. Fără susținere din partea factorilor decizionali din cadrul acestor două sectoare extrem de importante în domeniul smart city, nu putem discuta despre reușite concrete. Rolul Ministerului Energiei în acest context este de a defini strategia. Alături de MCSI, suntem implicați în realizarea strategiei naționale de smart city, iar punctul central al acestui proiect il reprezintă soluții precum eficiența energetică și producția de electricitate din surse regenerabile.”

Domnul Robert Iulian Tudorache a reiterat susținerea administrației centrale pentru proiectele desfășurate la nivel local și a încurajat adoptarea de soluții inovatoare care să vină în sprijinul cetățenilor.

Municipiul Sibiu, armonie perfectă între istorie și prezent

Doamna Astrid Cora Fodor, primarul Municipiului Sibiu, a subliniat faptul că proiectele smart city sunt prioritare pentru administrația locală, care încearcă în permanență să identifice soluții coerente, pliate pe nevoile actuale ale locuitorilor orașului:

Noi nu dorim doar să implementăm niște proiecte smart, (…) ci soluții integrate, care să aibă efecte benefice pentru un număr cât mai mare de cetățeni. Credem că proiectele smart trebuie să se adreseze nevoilor comunităților și contextului, deoarece fiecare oraș este diferit. Dacă discutăm despre Sibiu, cifrele ne arată că este combinația reușită între istorie și prezent: este un centru cultural, o destinație turistică de top și un mediu economic de succes.”

Soluții inteligente by Asseco SEE

Asseco SEE România, partener strategic ARSCM, prezent în cadrul Caravanei Smart City şi unul dintre cei mai importanţi integratori IT şi dezvoltator de aplicaţii bancare la nivel naţional, a completat evenimentul prin prezentarea de noi soluţii tehnologice, ca platforma integrată de management al oraşelor – Metropolis, proiecte de smart parking sau de digitalizare a mediului academic.

Planuri pentru construcția unui Centru inovativ de conferințe și spectacole 

Prezentarea priorităților municipalității a fost realizată de Administratorul Public al Municipiului Sibiu, doamna Ioana Leca, care a trecut în revistă cele mai importante proiecte implementate sau în curs de implementare:

“Smart City înseamnă un mediu economic sănătos, durabil și sustenabil, o mobilitate crescută în zona urbană, o calitate ridicată a vieții, precum și componenta de tehnologie, care să integreze toate aceste ecosisteme.”

Sibiul se mândrește a fi primul oraș care a implementat o platformă online de plată a dărilor fiscale, portalul e-Administrație, dotat de anul trecut cu opțiunea de plată expres, pe baza codurilor de bare de pe deciziile de impunere, fără necesitatea unui cont activ. Printre soluțiile deja funcționale mai putem aminti și platforma de programări online pentru căsătorii și alte acte de stare civilă sau e-Notificări, un sistem care permite atenționarea persoanelor juridice cărora urmează să le expire acordul de funcționare. Un proiect important în curs de implementare este cel de instalare de camere video în autobuze, smart ticketing, cât și crearea unei aplicații mobile de transport în comun ce va putea fi folosită pentru planificarea eficientă a călătoriilor. Adiministrația locală a Municipiului Sibiu are în plan și construcția unui centru de conferințe și spectacole, o clădire smart, capabilă să se autosusțină, cu potenţialul de a deveni un simbol atât pentru oraș, cât și pentru țară.

Un nou centru de Inovare și Cercetare Smart City

În cadrul evenimentului, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a propus înființarea unui Centru de Inovare și Cercetare Smart City în Sibiu, proiect ce urmează a fi realizat în parteneriat cu administrația locală a municipiului.

24pay – o nouă modalitate de plată a călătoriei cu transportul public ieşean

Compania de Transport Public din Iași a dezvoltat pentru pasagerii care folosesc mijloacele de transport în comun un sistem de plată mai rapid şi mai eficient, în baza unei simple utilizări a telefonului mobil. Aplicația numită 24Pay este disponibilă pentru sistemele IOS și Android și poate fi descărcată în mod gratuit din Google Play sau App Store.

Călătorul va beneficia de avantaje precum: plata cu cardul bancar, achiziţia biletelor în timp real, fără deplasarea la o casă de bilete, serviciu disponibil permanent, urmărirea cheltuielilor în istoricul aplicaţiei, precum şi asigurarea securităţii tranzacţiei cu tehnologia Visa / Mastercard, toate tranzacțiile fiind efectuate prin intermediul procesatorului de plată autorizat Romcard. Un alt avantaj al acestei aplicații îl reprezintă cumpărarea de titluri de călătorie, bilete sau abonamente, cu preț redus pentru studenți. Procedura este una foarte simplă, aceștia trebuind să scaneze codul QR de pe cardul ElStudIS direct în aplicația 24Pay.

Cardul personalizat ElStudIS este destinat studenților care nu au împlinit încă vârsta de 26 de ani și este distribuit în mod gratuit de către Compania de Transport Public Iași universităților cu care s-a încheiat un acord de colaborare, acestea punând la dispoziția operatorului de transport public baze de date necesare implementării acestui serviciu. Gradul de reducere acordat este de până la 50 % din valoarea titlului de călătorie. Fiecăre card are alocat un cod QR prevăzut cu un număr de identificare al studentului care îl deține.

Pe baza acestui cod de reducere QR este permisă cumpărarea unui singur titlu de călătorie, în perioada în care acesta este activ, nefiind necesară scanarea codului QR afișat în stație sau în mijlocul de transport. Cardul poate fi folosit atât în stație, în mijlocul de transport, cât și în camera de cămin, acasă sau în orice alt loc.

Prin implementarea acestui serviciu, Municipiul Iași a făcut încă un salt spre digitalizarea transportului în comun.